Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Szukanie zaawansowane

6762 wiadomości w 2168 wątkach,- wysłane przez 2540 użytkowników - Najnowszy użytkownik: Xeonfly

Wrzesień 09, 2010, 11:58:02
VirtueMart - forum polskich użytkowników sklepu internetowego dla Joomla!Komponent VirtuemartLokalizacjaSklep w wersji wielojęzykowej / sortowanie kategorii
Strony: [1]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Sklep w wersji wielojęzykowej / sortowanie kategorii  (Przeczytany 111 razy)
zszalbot
_
*

« : Lipiec 27, 2010, 10:49:49 »

Witam!

Mam prośbę o pomoc. Korzystam z Joomla 1.5.20, Joomfish 2.0.4 oraz Virtuemart 1.1.4. Domyślnym językiem sklepu jest angielski. Załóżmy, że mam w nim kategorie apples (jabłka), bananas (banany) i pears (gruszki). Kategorie są poprawnie sortowane w domyślnym języku: apples, bananas, pears. Natomiast w polskim mam kalkę angielskiego, czyli: jabłka, banany, gruszki.

Jak można to zmienić tak, żeby kategorie były poprawnie sortowane alfabetycznie również w innych językach? Czy to się gdzieś ustawia?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Zbigniew Szalbot
werian
_
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2010, 13:38:22 »

Problem tkwi w tym że Joomfish to tylko taka nakładka z tłumaczeniem a VM chce sortować używając danego zapytania do bazy, wykorzystując domyślny język. Ciężka sprawa, troszkę googlowałem ale raczej nic z tego nie wynikło, musiałbyś dopisać sobie kod sam w browse_listtable.tpl.php
Tutaj mały tutorial jak to ktoś zrobił z sortowaniem po wytwórcy - http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=24349.0

Edit coś znalazłem, ale sam nie mogę przetestować, znajdź plik  /html/components/com_virtuemart/themes/default/templates/browse/includes/browse_listtable.tpl.php i zmień zawartość od 30 do 38 linijki na
Kod:
foreach( $products as $product ) {

foreach( $product as $attr => $val ) {
// Using this we make all the variables available in the template
// translated example: $this->set( 'product_name', $product_name );
$this->set( 'product_name', $product_name );
$this->set( $attr, $val );

}

Ewentualnie zawsze można coś pokombinować z innymi sortowaniami, nie po nazwie, tylko na przykład po SKU, np. 001, 002, 003 ito, albo po cenie. No ale to chyba nie to o co Ci chodzi.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 13:40:51 wysłane przez werian » Zapisane

Jeśli potrzebujesz pomocy z Virtuemart lub Joomlą, pisz na PM.
zszalbot
_
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2010, 16:03:56 »

coś znalazłem, ale sam nie mogę przetestować, znajdź plik  /html/components/com_virtuemart/themes/default/templates/browse/includes/browse_listtable.tpl.php i zmień zawartość od 30 do 38 linijki na
Kod:
foreach( $products as $product ) {

foreach( $product as $attr => $val ) {
// Using this we make all the variables available in the template
// translated example: $this->set( 'product_name', $product_name );
$this->set( 'product_name', $product_name );
$this->set( $attr, $val );

}

Ewentualnie zawsze można coś pokombinować z innymi sortowaniami, nie po nazwie, tylko na przykład po SKU, np. 001, 002, 003 ito, albo po cenie. No ale to chyba nie to o co Ci chodzi.

Serdecznie dziękuję, ale niestety nie działa. To znaczy w polskim języku jest bez zmian (domyślny jest angielski). Mimo wszystko dziękuję za próbę pomocy! Bardzo to doceniam!

Zbigniew Szalbot
werian
_
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2010, 16:23:00 »

Sprawdź jeszcze ten temat: http://www.joomfish.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=6603

Mrugnięcie

Jeśli potrzebujesz pomocy z Virtuemart lub Joomlą, pisz na PM.
zszalbot
_
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2010, 09:23:29 »

Bardzo serdecznie dziękuję! Niestety to w żaden sposób nie zmienia sortowania listy kategorii. Smutny
Strony: [1]   Do góry
Drukuj
Skocz do:  

Theme orange-lt created by panic