Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Szukanie zaawansowane

6743 wiadomości w 2165 wątkach,- wysłane przez 2538 użytkowników - Najnowszy użytkownik: virus-v11

Wrzesień 07, 2010, 14:43:51
VirtueMart - forum polskich użytkowników sklepu internetowego dla Joomla!Komponent VirtuemartPrzewodnik po VirtuemartCena netto czy brutto - oznaczenie.
Strony: [1]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Cena netto czy brutto - oznaczenie.  (Przeczytany 202 razy)
Elenwe
_
*

« : Lipiec 13, 2010, 10:36:29 »

Witam!
Zagłębiałam się w forum od tygodnia nad problemem z oznaczeniem cen, nie udało mi się znaleźć tu odpowiedzi, a że przypadkiem udało mi się to zrobić samemu, chciałabym się podzielić tym z innymi użytkownikami tego forum, bo być może więcej osób będzie miało taki problem (a już widziałam że ktoś miał na pewno)

Problem wygląda następująco:
Mamy podział klientów na rózne grupy i odpowiednim grupom pojawia się cena z podatkiem lub bez. A że po oglądaniu kategori sklepu nie wiadomo jaka to jest cena postanawiamy oznaczyć te ceny poprzez dodanie takstu 'brutto' dla cen z podatkiem i 'netto' dla cen bez podatku. Do tego wystarczy mała korekta w pliku price.tpl.php, którego można znaleźć: /components/com_virtuemart/themes/default/tampletes/common/price.tpl.php

Wyszukujemy fragmentu:

<?php
if( !empty( $price_info["product_price_id"] )) { ?>
   <span class="productPrice">
      <?php echo $CURRENCY_DISPLAY->getFullValue($base_price) ?>
      <?php echo $text_including_tax ?>
   </span>

I nanosimy korekte:

if( !empty( $price_info["product_price_id"] )) { ?>
   <span class="productPrice">
      <?php echo $CURRENCY_DISPLAY->getFullValue($base_price);

if ($auth["show_price_including_tax"] == 0)
            echo " netto";
         else echo " brutto"; ?>

<?php echo $text_including_tax ?>
   </span>

Tak oto gdy ktoś zaloguje nam się jako klient grupy bez vatowej widzi cene w postaci "xx,xx zł netto", natomiast jeśli bedzie to klient z grupy vatowej widzi cene w postaci "xx,xx zł brutto".

Mam nadzieje że komuś to jeszcze się przyda.
Strony: [1]   Do góry
Drukuj
Skocz do:  

Theme orange-lt created by panic